La Belgique paie mal ses immigrés

Les immigrés en Belgique sont sous-payés. C’est ce qui ressort d’un récent rapport de l’office européen de statistiques Eurostat. Sur les 27 pays de l’Union européenne, la Belgique est le pays où l’écart entre revenus d’immigrés et de non-immigrés est le plus important.
Le seuil de pauvreté est actuellement fixé à 973€/mois pour un isolé et à 1.265€ pour une famille monoparentale avec un enfant (2.044€ pour un ménage de deux adultes et deux enfants)1.
http://www.fgtb-wallonne.be/sites/default/files/fichiers/dossier_de_presse_action_tse_du_16-01.pdf

La Belgique paie mal ses immigrés

RICARDO GUTIERREZ

vendredi 09 mars 2012, 08:55

En Belgique, les inégalités de salaires entre immigrés et non-immigrés sont les plus élevées de l’Union. L’analyse dans Le Soir

La Belgique paie mal ses immigrés

Le récent rapport d’Eurostat sur les migrants en Europe est tout sauf élogieux pour notre pays. Notre pays bat en effet tous les records européens en matière de discrimination liée aux salaires et de risque d’exclusion sociale. Il apparaît que la Belgique est le pays de l’Union où les écarts de revenus entre immigrés et non-immigrés sont les plus importants. Devant le Luxembourg, la Finlande et l’Autriche.

Eurostat a comparé les revenus annuels moyens d’une famille immigrée avec enfants et les rentrées d’un ménage similaire non immigré. Afin de faciliter les comparaisons de pays à pays, les montants ont été convertis en monnaie fictive : les unités de pouvoir d’achat standardisé (ou PPS).

Au terme de l’exercice, c’est la Belgique qui affiche le plus large écart : 6.000 PPS de différence, soit deux fois plus que l’Allemagne ou que l’Espagne. Deux pays qui figurent parmi les Etats qui accueillent le plus grand nombre d’immigrés au sein de l’Union.

[slideshare id=11934216&doc=immigre1-120309015557-phpapp02]

View more presentations from Gil Durand

Un plus grand risque de sombrer dans la pauvreté

Sur une base annuelle, un immigré adulte aura touché moins de 15.000 PPS, en moyenne, en Belgique. Là où un Belge de souche touche près de 20.000 PPS. Aucun autre pays ne réalise un écart aussi important.

Autre statistique accablante pour le Royaume : la Belgique est aussi l’Etat où les immigrés courent le plus grand risque de sombrer dans la pauvreté. Ce risque de pauvreté expose particulièrement les femmes migrantes.

Par rapport aux Belges, les immigrés courent 22 % de risque supplémentaires de passer sous le seuil de pauvreté.

Ecart du risque de pauvreté immigré-non immigré

View more presentations from Gil Durand
 
Loonkloof migranten nergens zo diep als in België
vrijdag 9 maart 2012, 13u43
© brusselnieuws.be
Nergens in Europa is de loonkloof tussen migranten en autochtone inwoners zo groot als in België. Migranten maken in ons land ook het meeste kans om in de armoede terecht te komen.
België slechtse leerling van de klas inzake loonkloof migranten

België slechtse leerling van de klas inzake loonkloof migranten (© Frank Ribbens)

Dat schrijft Le Soir op basis van een rapport van Eurostat, dat de prestaties van migranten van de eerste en tweede generatie in de 27 EU-landen onderzocht, zowel van Europese als van niet-Europese oorsprong.

Het verschil in koopkracht tussen een migrantenfamilie en een autochtone familie ligt in België op 25 procent, of 6.000 koopkrachteenheden. Dat is dubbel zo veel als in bijvoorbeeld Duitsland en Spanje, en meer dan vijf keer zo veel als in het Verenigd Koninkrijk. Hongarije en Litouwen scoren het beste.

België doet het ook veruit het slechtste wat verschillen in onderwijsprestaties betreft. Zowat 35 procent van de autochtone Belgen haalt een hoger diploma, vergeleken met 20 procent van de migranten van de tweede generatie. In Nederland is dat 35 tegenover 30 procent. Het Verenigd Koninkrijk doet het op dat gebied opvallend goed: daar zijn migranten van de tweede generatie over het algemeen zelfs heel wat hoger opgeleid dan autochtone Britten.

« Dat kan verschillende verklaringen hebben, » zegt onderzoeker Johan Wets (HIVA). « De bereidheid van werkgevers om migranten aan te nemen kan verschillen, maar ook de kwalificaties van de migranten en de vraag naar hun profielen. Ook de arbeidswetgeving is overal anders. In Oostenrijk is het voor bepaalde groepen bijvoorbeeld moeilijk om een eigen zaak te starten, waardoor ze misschien sneller een job aanvaarden. Allemaal zaken die meespelen. »

Discriminatie
Sociaal geograaf Eric Corijn (VUB) denkt dat ook discriminatie een rol kan spelen. « Uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat er in ons land wel degelijk etnische discriminatie bestaat, zowel in het onderwijs als op de arbeidsmarkt, » zegt hij.

« Een hypothese is dat wat in andere landen als xenofobie geldt, in België misschien niet minder snel zo ervaren wordt. Door het communautarisme is discriminatie op basis van taal hier een courante praktijk; kijk bijvoorbeeld naar de voorrangsregels voor Nederlandstaligen in het onderwijs en nu ook de crèches in Brussel. We raken daaraan gewend, maar het blijft discriminatie. In andere landen heb je dat wellicht minder. »

Armoede
In België lopen migranten dan ook het hoogste risico op armoede: ze hebben 22 procent meer kans om in armoede terecht te komen dan Belgen, bij niet-Europese migranten loopt dat op tot 40 procent. Ook daar doet België het dubbel zo slecht als buurlanden Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. « Hier kan ook de grootte van gezinnen een rol spelen, en het aantal werkzame personen binnen een gezin. Wie 3.000 euro netto krijgt, verdient best goed, maar als hij daarmee op zijn eentje een groot gezin moet onderhouden, kan hij nog onder de armoedegrens tuimelen, » zegt Wets.

In 2008 vestigden zich 93.387 nieuwe migranten in België, waarvan 62 procent uit de Europese Unie. Fransen, Nederlanders en Polen vormen de voornaamste groepen. België is een van de weinige landen waarvan Eurostat geen gegevens heeft over het totaal aandeel migranten in de bevolking.

Spread the love

Laisser un commentaire