Actie Minderhedenforum vraagt respect voor diversiteit op de werkvloer

Actie Minderhedenforum vraagt respect voor diversiteit op de werkvloer

Bewerkt door: Luc Beernaert − 28/04/12, 20u01  − Bron: belga.be
© belga.

Op de Wapper in Antwerpen heeft een 150-tal mensen deelgenomen aan een actie van het Minderhedenforum rond het dragen van religieuze symbolen op de werkvloer. De organisatie wil naar eigen zeggen « een stem geven aan de werkgevers die eerst naar beroepskennis kijken en niet naar uiterlijke symbolen ».

Shoppers kregen flyers toegestopt en mochten zich laten fotograferen met ballonnen die boodschappen als ‘Ik ben er klaar voor’ droegen. De actie, onder het motto ‘Hoofddoek, kruisje, keppeltje, België is er klaar voor!’, kreeg de steun van andere middenveldorganisaties als Amnesty International, ACV en de Vlaamse Jeugdraad.

Unizo geprikkeld
Ondernemersorganisatie Unizo reageerde al enigszins geprikkeld. « De actie mikt ten onrechte en te eenzijdig op de werkgevers voor het oplossen van een veel bredere maatschappelijke aangelegenheid », vindt Unizo-topman Karl Van Eetvelt. « Wij staan open voor elk maatschappelijk overleg en wijzen elke vorm van manifeste en overigens terecht wettelijk verboden discriminatie af. »

Richtlijnen voor werkgevers
Van Eetvelt wijst er voorts op dat Unizo nu al richtlijnen aanbiedt voor werkgevers in verband met het aanwerven van mensen met een allochtone achtergrond en het omgaan met discriminerende klanten.

Positief signaal
Naima Charkaoui, coördinator van het Minderhedenforum, benadrukte dan weer dat de actie vooral bedoeld was als positief signaal. « We willen gewoon laten zien dat heel wat winkeliers en andere werkgevers geen probleem meer hebben met religieuze diversiteit op de werkvloer », zegt Charkaoui. « We vinden het tijd dat hun stilte wordt doorbroken. »

Parce que des dizaines de milliers de femmes, jeunes et moins jeunes, se retrouvent sans emploi. Parce que le taux de chômage à Bruxelles est plus qu’inquiétant et que la majorité d’entre les chômeurs sont des femmes. Parce que trouver un emploi au sein d’une entreprise en ces temps de crise n’est déjà pas chose aisée et qu’il relève aujourd’hui de la mission impossible pour une femme portant le foulard de trouver un emploi. Parce que cela dure maintenant depuis trop longtemps et parce que des femmes Belges sont révoltées d’être considérées comme des citoyennes de seconde zone ! Pour toutes ces raisons, nous disons STOP !

Spread the love

Laisser un commentaire